Circulair ondernemen is één van de zaken welke binnen nu en 10 jaar de waarde van u bedrijf gaat bepalen

 30/10/2019

Naast het digitaliseren van uw onderneming waardoor u het papiergebruik rigoureus terugbrengt en het zelf supporting maken van uw onderneming op het gebied van energie verbruik door het gebruik van LED, het goed isoleren van uw bedrijfsruimte, het gebruik van smart building principe voor een prettiger, productiever en energie en dus kostenbesparende maatregelen werd ik geïnspireerd door het volgende stuk uit ‘de ondernemer”.

Circulair ondernemen

Meer dan 200 startende ondernemers met een slim idee voor een betere wereld schreven zich afgelopen september 2019 in voor dé competitie voor duurzame start-ups in Nederland. Het is de twaalfde editie van de ASN Bank Wereldprijs waarmee de bank startende duurzame ondernemers helpt groeien.

Slim idee lamp licht

De ondernemers leerden in het traject een businessplan maken, hun idee goed te pitchen en werden persoonlijk gecoacht. Op 13 november maakt de jury bekend onder wie de prijzenpot van € 55.000,- wordt verdeeld.

Sinds 2008 is de ASN Bank Wereldprijs dé competitie voor duurzame startups in Nederland. Deelnemers maken kans op een traject met coaching, training en publiciteit. De thema’s waarbinnen de genomineerden zich konden inschrijven zijn Natuur & Milieu, Klimaatbescherming en Mens & Samenleving.

Dit zijn de zes beste slimme ideeën voor een betere wereld

Circular Coffee Collective (Mens & Samenleving) - Duurzame kantoorkoffie van inkoop tot afvalketen. Maarten van Keulen heeft de missie de wereld afvalvrij te maken. De circulaire wereld is groot dus begint hij in de koffie-corner van bedrijven. Samen met progressieve bedrijven in de koffie, thee en cacao pakt hij het afval in de hele keten aan.

PTThee (Natuur & Milieu) - Biologische kruidenthee van Nederlandse bodem die de natuur herstelt. Mathijs en Daan bieden Nederlandse boeren een verdienmodel rondom biodiversiteit door bloemen en kruiden te zaaien, waar zij weer kruidenthee van maken.

Caffeïnk (Natuur & Milieu) - Milieuvriendelijke inkt van koffieprut. Eline Leising biedt met Caffeink een circulaire oplossing voor koffie-afval en vervangt tegelijkertijd het vervuilende carbon black pigment door pigmenten uit koffiedik te halen en daar inkt van te maken.

Unplastic (Natuur & Milieu) - Een concrete oplossing voor het plastic-probleem: verpakkingen gemaakt van bierafval. Bierbrouwafval is de basis voor een volledig composteerbare en plasticvrije verpakkingsoplossing van Lori Goff. Met Unplastic helpt ze de circulaire economie groeien.

Twenty (Klimaatbescherming) - Oplosbare shampoo capsule die 80% transportemissies & verpakkingsafval bespaart. De ambities van Mirjam de Bruijn zijn groot: 80% minder volume op de schappen met huishoudelijke producten en cosmetica doordat consumenten zelf water toevoegen aan de herbruikbare fles.

WijkEnergieWerkt (Klimaatbescherming) - Een lokale, wijkgerichte aanpak om je huis te verduurzamen. Josee van Linschoten bedacht een wijkinstallatiebedrijf waar mensen uit de wijk werken aan de energietransitie van hun eigen wijk. Het werk is laagdrempelig en lokaal en mensen krijgen zelfs ‘circulair betaalt’.

De vakjury -met onder meer Ynzo van Zanten van Tony’s Chocolonely, Jasper Gabrielse van Seepje en Faiza Oulahsen van Greenpeace- verdeelt op 13 november in Pakhuis de Zwijger de prijzenpot over drie winnaars. Er wordt gelet op creativiteit, duurzaamheid en innovatie. Daarnaast maken alle zes de finalisten kans op de publieksprijs, waar een stemronde aan vooraf gaat.

Pieter Smeets is jurylid en hoofd marketing en communicatie bij ASN Bank. “Ik ben onder de indruk van het niveau van de deelnemers. Het was niet makkelijk om er zes te selecteren. Ik zie in alle finalisten gamechangers, die met hun idee duurzame vooruitgang stimuleren. Ik ben heel benieuwd waar de keuze van het publiek naar uit gaat.”

Bron: Deondernemer.nl

Gerelateerd nieuws

Hart voor de zaak

Lees dit bericht

Ben jij bestand tegen een zware storm met je onderneming?

Lees dit bericht